Recepty
Na této stránce naleznete různé recepty pro Vaši inspiraci.
Květáková polévka
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, rozšleháme, přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit. Přidáme květák, sůl, muškátový květ a přivedeme opět k varu. Nakonec přidáme petrželovou nať a ještě povaříme. Do polévky můžeme přidat i vejce.
Hovězí v kapustě
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Kapustu očistíme, pokrájíme, spaříme vařicí vodou a necháme okapat. Očištěnou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na tuku do růžova. Vložíme maso, orestujeme, osolíme, zalijeme vodou a dusíme. Když je maso poloměkké, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme studenou vodou, rozšleháme, přivedeme k varu a dusíme, až je maso měkké. Přidáme nahrubo nakrájenou spařenou kapustu, prolisovaný česnek, rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, dochutíme, opět přivedeme k varu a dusíme ještě 10 minut.
- místo čerstvé kapusty můžeme použít mraženou
- hovězí maso můžeme použít jak přední, tak i zadní
Pomazánka z drůbežího masa se sýrem
Pomazánkové máslo ušleháme se strouhaným sýrem a citronovou šťávou. Přidáme vařené vychladlé (dušené, pečené) kuřecí (slepičí/krůtí) maso jemně posekané, nahrubo strouhanou kyselou okurku, dobře očištěný jemně nakrájený pórek. Dochutíme solí, troškou hořtice a sekanou pažitkou.
Rajčatová polévka s ovesnými vločkami
Na oleji zpěníme cibuli, zalijeme vodou, přidáme zeleninu pod svíčkovou. Necháme povařit a přidáme rajčatový protlak, sůl, cukr, ocet, bobkový list, tymián, nové koření. Přivedeme k varu a vaříme, až bude zelenina skoro měkká. Pak přidáme ovesné vločky a polévku zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě. Když jsou vločky uvařené, polévku zjemníme máslem a přidáme zelenou petrželovou nať.
Sicilská rybí polévka
Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme rybí filé vykoštěné, na kousky pokrájené a na kolečka pokrájený a omytý pórek. Osolíe a pomalu vaříme asi 15 minut. Pak vmícháme rozšlehané žloutky a vaříme dalších 15 minut. Okořeníme citrónovou šťávou a sekanou zelenou natí. Podáváme s žemlí nakrájenou na kostky a na sucho opraženou.
Mrkvová polévka
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme hladkou mouku, orestujeme a zalijeme. Přidáme nastrouhanou mrkev, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Polévku osolíme, zavaříme těstoviny, zjemníme máslem, okořeníme sekanou petrželovou natí. Přivedeme k varu a vaříme ještě 5 minut.
Kuře na způsob bažanta
Kuře očistíme, omyjeme, rozdělíme na porce a osolíme. Do pekáčku dáme olej, slaninu nakrájenou na kostky, očištěnou na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova. Naskládáme porce kuřete, podlijeme vodou, přidáme máslo, nové koření, bobkový list a za občasného podlévání vařicí vodou pečeme do zlatova. Hotové pečené porce kuřete vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, prošleháme, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Šťávu po provaření přecedíme.
Špenátová pomazánka
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, opražíme, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Přidáme rozmražený špenát, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Poté dochutíme solí a česnekem. Máslo vyšleháme s vychlazeným špenátem a uvařenými strouhanými vejci. Podle chuti ještě dosolíme.
Zeleninové rizoto
Rýži přebereme, omyjeme, vypereme, osolíme a uvaříme. Zeleninu (mrkev, celer, petržel, květák, kedlubny, paprika atd.) a cibuli nadrobno nakrájíme a krátce orestujeme na oleji, zalijeme vodou, osolíme a podusíme do měkka. Rýži a zeleninu promícháme, dle potřeby dosolíme a při podávání sypeme strouhaným sýrem. Do rizota můžeme přimíchat dle fantazie i sterilovanou kukuřici, fazole, hrášek.